Thursday, January 15, 2009

PROFIL CALON BN DATO' WAN AHMAD FARID


Nama: Dato' Wan Ahmad Farid Wan Salleh

Tarikh lahir: 13 November 1962

Umur: 46 tahun

Isteri: Toh Puan Intan Baizura Abdul Wahab, 40

Anak:

Wan Syafiqah Iryani, 19;

Wan Anis Majida, 15;

Wan Syazana Fasihah, 11;

Wan Deena Masyitah, 8;

Wan Nureen Sofia, 5;

Wan Khaireen Dunnyana, setahun.


Jawatan dalam parti: Ketua Bahagian Umno Kuala Terengganu


Pendidikan: Berkelulusan Undang-Undang dari Universiti Thames Valley, London


Rumah: Suasana Sentral Kondominium, KL Sentral, Kuala Lumpur
Emel: wanfarid@yahoo.com


DATO' Wan Ahmad Farid, dilahirkan di Jalan Ibrahim, Kuala Terengganu pada 13 November 1962 dan pernah bertugas sebagai Peguam bela dan Peguam cara mulai 1987. Beliau menang jawatan Ketua Umno Bahagian Kuala Terengganu selepas menewaskan Datuk Roslan Awang Chik pada 2004.


Berusia 46 tahun, beliau kini menjadi Ketua Bahagian Umno Kuala Terengganu yang disandangnya sejak dua penggal.


Beliau dilantik Senator pada 2006 dan bertugas sebagai Setiausaha Politik kepada Menteri Keselamatan Dalam Negeri bermula 1 Januari 2004 hingga 18 Mac 2008, sebelum dilantik sebagai Timbalan Menteri Dalam Negeri, mulai 19 Mac lalu.


Beliau yang gemar membaca, memiliki kelulusan Undang-Undang dari Universiti Thames Valley, London. Selain itu, beliau yang juga Presiden Persatuan Badminton Terengganu mempunyai pengalaman dan pembentangan kertas kerja dan menghadiri seminar di beberapa negara. Antaranya, persidangan Regional Ethics In Leadership di Vietnam pada 2000; pemerhati pilihan raya Presiden Amerika Syarikat atas jemputan Jabatan Negara AS (2000), membentang kertas kerja Ancaman Keganasan Di Asia Tenggara, CSIS, Jakarta (2002).


Beliau juga pernah menjadi Pengerusi Bengkel Penubuhan Komuniti Asean di Manila di Asean People's Assembly (2002) dan berucap di Institut Rantau Asia dan Pasifik, University of Sydney semasa menjadi tetamu kerajaan Australia pada 2003.

No comments: