Monday, November 10, 2008

Penahanan ISA berasas Fakta:PM

Dipetik dari Berita Harian Online
Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, kerajaan sentiasa berhati-hati dalam tindakan menahan seseorang mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Perdana Menteri berkata, sikap berhati-hati ketika membuat keputusan menahan mereka diamalkan sejak dulu lagi.
“Keputusan menahan mereka di bawah ISA mesti ada sebabnya dan bukan diambil tanpa sebarang fakta yang membolehkan tindakan itu dilaksanakan. “Ini bukan kuasa yang boleh dibuat dengan sewenang-wenangnya, ia mesti ada sebab dan fakta,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Persidangan Perwakilan Umno Bahagian Kepala Batas di sini, semalam. Abdullah diminta mengulas keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam membebaskan pengendali dan penulis blog Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin daripada tahanan ISA, Jumaat lalu.
Perdana Menteri juga menjelaskan kerajaan menghormati keputusan mahkamah tetapi akan membuat rayuan. Katanya, Kementerian Dalam Negeri akan membuat rayuan dalam masa terdekat ini berhubung keputusan mahkamah itu. Sementara itu, Perdana Menteri berkata, pihak berkuasa negara ini sentiasa berwaspada bagi memastikan keselamatan negara terkawal berikutan pelaksanaan hukuman mati ke atas tiga pengebom Bali.

1 comment:

rayliew said...

Penahanan ISA tidak mungkin dilakukan semudahnya, ianya berasaskan kepada beberapa sebab,antaranya pengancaman keamanan negara, menimbulkan keadaan huru-hara yang boleh menimbulkan perbalahan antara kaum dan banyak lagi....Tindakan kerajaan adalah untuk menghindarkan berulangnya peristiwa perbalahan antara kaum yang pernah mengerunkan rakyat negara pada tahun 1960an dan 1980an..