Thursday, April 30, 2009

PENYAKIT SELESEMA BABI...KEMENTERIAN KESIHATAN AMBIL SERIUS.

Oleh: Pemikir - MM

Penyakit selesema babi ini bermula dari negara Mexico yang sangat hampir dengan California, USA. Kini Amerika Syarikat terutamanya penduduk-penduduk yang bersempadan dengan Mexico seperti Texas, California mulai gusar dengan merebaknya kuman ini yang boleh dibawa oleh manusia. Ini satu fenomena yang ganjil dan perlu semua rakyat dalam dunia ini ambil berat.

Seorang doktor Indonesia dalam akhbar Strait Times 29 April 2009 mengatakan bahawa kuman penyakit ini mungkin satu-satunya yang dibuat oleh manusia dan kemudian dalam proses pengujian. Doktor ini hairan kenapa mesti manusia yang membawa kuman ini, mungkin kerana ini adalah yang dimakan. Tetapi beliau masih berharap bahawa saintis-saintis Barat dapat mencari antidot/vaksin yang sesuai. Beliau juga mengatakan bahawa kuman ini agak sukar hendak survive di negara-negara bersuhu tinggi atau Tropika.

Di Malaysia, Kerajaan mengambil berat perkara ini. Menteri berkenaan meminta semua termasuklah Jabatan-jabatan Kesihatan berwaspada terutamanya di sempadan-sempadan dan juga lapangan terbang dan pelabuhan. Langkah-langkah juga diambil untuk memeriksa babi-babi yang diternak di ladang-ladang seluruh Malaysia.

Pemerhati percaya bahawa Kerajaan pandang serius perkara ini dan diharapkan bahawa apa yang disebut oleh doktor dari Indonesia itu bahawa kuman ini tidak mudah survive di negara Tropika.
Kita sama-sama berdoa agar kecelakaan ini berlalu segera supaya rakyat dunia tenang kembali.

No comments: