Tuesday, January 5, 2010

MP-MP PEMBANGKANG TERCUNGGAP-CUNGGAP DI PARLIMEN

Oleh : MM

Apa yang berlaku di Parlimen baru-baru ini dimana Barisan Nasional berjaya mendapat lebihan 3 undi untuk meluluskan Baget 2010, mempunyai reaksi yang bercampur-campur. Namun kerajaan mengambil berat dalam hal ini dan kabinet telah mengeluarkan satu arahan kepada semua MP-MP Barisan supaya tidak mengambil cuti semasa sesi Parlimen mulai 2010. Tindakan kerajaan ini merupakan amaran kepada MP-MP BN memberi penumpuan penuh pada tugas masing-masing sebagai MP dan tidaklah membuat sesuatu yang boleh menggugat kepentingan Barisan Nasional dan kerajaan yang diterajuinya sekarang.

MP-MP pembangkang mengambil peluang dari episod ini untuk mencaci MP-MP Barisan Nasional. Mereka dengan megahnya terus bercakap bukan-bukan dan tanpa disedari bahawa MP-MP pembangkang pun ada yang tiada dalam dewan semasa mengundi. Mereka ini memang oportunis dan tidak akan berhenti di situ saja malah akan terus mengutuk kerajaan di dalam dan di luar dewan. MP-MP ini pun tiada modal lagi dan apa yang ada hanyalah kesukaan mencaci.

Wira berpendapat bahawa BN tetap kental dan apa yang berlaku di dalam dewan itu tidak perlu heboh-hebohkan lagi. Ia sepatutnya memberi semangat untuk MP BN bekerja keras lagi demi menjamin BN terus berkuasa pada Pilihan Raya Umum yang akan datang nanti.

No comments: